Marjan Witte, Sandra Kip, Jur Eelsing

Expositie glaskunst, foto’s en schilderijen

Op 11 februari wordt er een nieuwe expositie geopend bij Galerie Beeldbrengers in Emmer-Compascuum. Tot en met 2 april is er werk te zien van drie Emmer kunstenaars: glaskunst van Marjan Witte, fotografie van Sandra Kip en schilderijen, gemaakt door Jur Eelsing.

Marjan Witte werkt sinds 2013 bijna dagelijks in haar atelier Glaseiland. De glaskunstenares is opgegroeid op Texel en dat eilandgevoel van zon, zee en duinen verwerkt ze prachtig in glasobjecten. Haar werk is veelzijdig en nooit hetzelfde omdat ze steeds een nieuwe uitdaging zoekt. Het object kan kleurig zijn of juist ingetogen, groot of juist klein en fijn. Naast het vrije werk maakt ze ook glaskunst in opdracht. Marjan gebruikt de techniek van glasfusing, waarbij ze meerdere lagen glas op elkaar samensmelt in een glasoven. Dit is een langdurig proces waarbij een object soms meerdere keren terug in de oven gaat. Binnen deze techniek heeft ze de afgelopen tien jaar een specialisatie ontwikkeld: Ze strooit kleurtjes glas in diverse grofheden uit de hand op een platliggend glaspaneel. Zo maakt ze bijvoorbeeld een zeezicht met duinen. Het is heel spannend om te doen, omdat de kleur bij het strooien niet goed zichtbaar is. Het resultaat is pas te bewonderen nadat het in de oven is samengesmolten.

Sandra Kip maakte al jong foto’s tijdens vakantiereizen, met de spiegelreflexcamera van haar vader. In 2018 ging ze een opleiding volgen aan de Fotoacademie. Daar kwam ze in aanraking met uitdagende opdrachten waardoor zij de fotografie als kunst en de mogelijkheden daarvan leerde kennen. Sandra wordt geïnspireerd door dagelijkse dingen en gebeurtenissen. De schoonheid van vergankelijkheid in de natuur, maar ook van mens en dier boeit haar enorm. Vervreemding maakt beelden spannend. Sandra werkt ook in opdracht, bijvoorbeeld voor een bijzonder portret. Momenteel is Sandra bezig met het thema energie. Daarvoor heeft ze een serie portretten gemaakt, waarvan er enkele in de expositie te zien zijn.

Jur Eelsing was op de middelbare school veel in het tekenlokaal te vinden. Tijdens zijn werk als productontwikkelaar voor spellen, puzzels en speelgoed is hij niet veel aan schilderen toegekomen, maar hij was wel altijd bezig met beeldmateriaal. Nu alweer 8 jaar geleden heeft hij de penselen weer opgepakt. Als hij geraakt wordt door een onderwerp, dan volgt er snel een schilderij. De schilderijen hebben eigenzinnige onderwerpen, waarin er ruimte is om de eigen fantasie eraan toe te voegen. Jur is vooral gefascineerd door licht. De werken zijn vaak groot van formaat om ruimte te geven aan het onderwerp, maar een uitvergroting van een detail vindt hij ook leuk om te maken.

De expositie wordt op zaterdag 11 februari om 14.00 uur geopend. De exposanten zullen dan aanwezig zijn om iets over hun werk te vertellen. Bezoekers zijn van harte welkom.

Elke acht weken wordt er bij Beeldbrengers een nieuwe expositie ingericht. Beeldbrengers wil graag het werk van kunstenaars uit de regio zichtbaar maken en ruimte bieden voor kunstzinnige activiteiten en het ontwikkelen van creatieve talenten. Er worden activiteiten als workshops en lezingen gehouden. Daarnaast zijn er inspirerende boeken, spellen en materialen in de galeriewinkel om zelf creatief mee aan de slag te gaan.

Galerie Beeldbrengers is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: Oosterdiep westzijde 7A, 7881 GK Emmer-Compascuum (centrum). Er is ruim parkeergelegenheid achter het gebouw.

Scroll voor meer foto's